ÇUÇINËT

ÇUÇINËT

Çuçinët bëjn pjesë në familjen Cucurbitaceae, kurse në kuptimin botanik ata konsiderohen si pemë.

Karaterizohen me formë të gjatë dhe lëvozhgë të gjelbërt, dhe për këtë shkak shumë ju ngjajnë trangujve. Fruti është i pasur me materie ushqyese, kështu që ata duhet më shpesh të përfshihen në menynë tonë. Shumica e materieve ushqyese siç janë vitamina B dhe C gjenden në lëvozhgë, parandaj nuk rekomandohet çorimi i tyre para se të përgatiten ushqimi.

Përbeç vlerave kulinare, çuçinët kanë edhe efekte të rëndësishme shëndetsore. Ndikojnë pozitivisht në sistemin digjestiv dhe rregullimin e tretjes së ushqimit, ndihmojnë në dieta dhje janë të mirë për humbjen e peshës së lartë të kilogramëve. Përveç kësaj poashtu njihen edhe si mbrojtës të prostatës dhe kanë ndikime në reduktimin e shtypojes së gjakut.