KASTRAVECI I VENDIT

KASTRAVECI I VENDIT

Ky frut interesant, me origjinë nga Afrika, kombinon disa aroma, si banane, kivi, pjepër, limon. Pas pamjes së saj me gjemba fshihet një thesar i tërë vitaminash – C, A, B6 dhe minerale – magnez, hekur, zink, kalcium, kalium, fosfor. Përbërja e tij bazohet në ujë dhe shumë pak kalori, karbohidrate dhe yndyrna. Pothuajse 16% e kalorive vijnë nga proteinat (209 g kivi përmban 3.7 g proteina), e cila është relativisht e lartë në krahasim me frutat e tjera. Për shkak të pranisë së lartë të antioksidantëve, kastraveci i vendit është një aleat i shkëlqyeshëm në luftën kundër sëmundjeve kronike si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe lloje të caktuara të kancerit. Farat e frutit, të cilat hahen, furnizojnë trupin me vitaminë E, e cila së bashku me vitaminat A, C dhe luteinën, e bëjnë kastravecin e vendit një bombë të shkëlqyeshme anti-inflamatore. Kastraveci i vendit plotëson rreth 13% të kërkesës ditore të hekurit që në kombinim me vitaminën C, nxisin prodhimin e duhur të hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut dhe kështu sigurojnë transportin e oksigjenit midis qelizave.