Kolaç i kaftë

Kolaç i kaftë

Përbërësit:

150 g gjalpë ose margarinë
4 vezë
1 sheqerr vanile
250 g sheqer
300 g miell
½ qese miell për pjekje
125 ml qumësht
1-2 lugë supe rum (spas dëshirës)
100 g arra të thyra ose lajthia (sipas dëshirës)
30 g kako
sheqer pluhur

Përgatitja:

Përzieni gjalpin (margarinën), sheqerin, të vrdhën dhe sheqerin e vanilës deri sa të formohet përzierja (brumi) në formë shkume. Pastaj, shtoni qumështin dhe rumin dhe në mënyrë të njëtrajtshme shtoni nga mielli, i cili më parë është përzier me pluhur për pjekje, dhe të bardhat e rrahura. Në fund, sipas dëshirës shtoni arra të thyera ose lajthi.
Brumi ndajeni në dy pjesë.Në njërën gjysmë të brumit shtoni burimin e kakaos të rrahurë me një lugë qumësht. Në këllëfin për pjekje të ujisur me miell njëlloj shtoni nga një lugë nga brumi i“verdhë”dhe “ i kaftë” dhe e piqni në furrë në 185 shkallë rreth 1 orë. Sipas dëshirës, shtoni edhe një kolaç të ngrohtë, shtoni sheqer formë pluhuri.