Jo vetëm trupi, me ushqimet e duhura edhe truri mund të mbetet në formë
Për të mbajtur mend, për të ruajtur përqendrimin, për të rezonuar dhe për të zotëruar edhe detyrat më të ndërlikuara, po aq mirë si kolegët tuaj më të rinj, ju duhet të hani mirë. Lëndët ushqyese të vërteta mbajnë të gjitha funksionet e trurit të cilat humbin efikasitetin e natyrshëm gjatë viteve. Nga ana tjetër, sëmundjet e trurit marrin kaq shumë hovë sikur të jenë të ngjitëse. Edhe nëse nuk jeni në listën e të diagnostikuarëve, me çdo qiri që fryni ju fryni edhe në përqendrimin dhe kujtesën që keni në dispozicion. Jo më!
Qelizat e mbrojtura të trurit
Përbërësit e njohur si radikalet e lira janë në luftë të përjetshme me qelizat e trurit dhe në përgjithësi me të gjitha qelizat në trup. Por me antioksidues ju do të ndihmoni të gjithë trupin t’i fitojë. Detyra më e rëndësishme e antioksiduesit është mbrojtja e mitokondrieve, organele qelizore që grumbullojnë energjinë që ju duhet për të rezonuar (ose lëvizur, marrë frymë), thotë Dr. Paula Bikford, profesoreshë e neurokirurgjisë dhe sëmundjeve të trurit në Universitetin e Floridës Jugore. Studiuesit më shumë i lidhin flavonidet, një lloj antioksidanti, me këto fuqi mbrojtëse: një studim i botuar në Neurology tha se njerëzit që hanin plus dy racione të ushqimeve të pasura me flavonide në ditë përmirësuan fokusin mendor sikur të ishin 5 vjet më të rinj. Sipas studimit të fundit francez, njerëzit, ushqimi i të cilëve ishte i begatshëm me karotenoide, një lloj tjetër antioksidues, kanë parë një përkeqësim të vogël kognitiv plotë 13 vjet.
Ushqim për koka të ndritura
Mollë, qepë, agrume (flavonide); kungull, patate të ëmbla, kungulleshkë (karotenoide); Perimet me gjethe të gjelbra si spinaqi, lakra jeshile, arugula, brokoli (të dyja).
Keni dhimbje shpine? Çfarë ishte ajo?
Ndërsa plakemi, qelizat e trurit bëhen të prirë për përhapjen e shpejtë të inflamacionit. Shpesh, inflamacioni është reagimi natyral i trupit nga dëmtimet, por inflamacioni kronik vret qelizat e trurit dhe çon në demencë, Parkinson dhe sëmundjen e Alzheimerit. Por nëse ndërhyni para se neuronet të vdesin, mund të jeni në gjendje të mbani funksionin e tyre. Kurkuma, një përbërës që indianët kanë vite që e përdorin në mjekësinë alternative, mund të qetësojë edhe inflamacionin thellë në indet e trurit. (Studiuesit besojnë se për shkak të sasisë së lartë të kurkumës dhe kurit të konsumuar në Indi, shkalla e sëmundjes së Alzhejmerit është në nivelin më të ulët në botë.) “Lëndët ushqyese të quajtura katekin janë një mburojë e shkëlqyer për qelizat e trurit kundër inflamacionit dhe plus ajo stimulon aktivitetin e trurit,” thotë studiuesi i trurit Dr. Maid Fotuhi, themelues i NeurExpand, klinikë për neurologji në Marilendf. Prandaj, nuk habitemi që njerëzit që pinë çaj, miniera e arit të katekinës, ua tejkaluan të tjerëve (ata që nuk pinë çaj) në testet e kujtesës. Përbërësit veprojnë kundër inflamacionit dhe i shtypin ndezjen, por pa efekte të padëshiruara (dhe me shije më të mirë!).
Ushqim për kokat të ndritura
Mustardë, kuzhinë indiane, veçanërisht specialitete kuri dhe kurkuma; çaj të gjelbër dhe të zi, plus ribesi i kuq, kajsi dhe luleshtrydhe (katekinë).
Stimulimi i qarkullimit të gjakut
Truri ka nevojë për një sasi të vazhdueshme gjaku për të qëndruar mendjemprehtë. Kërkimet tregojnë se rritja e gjakut është një tokë e shkëlqyer për kujtesën, procesin e të mësuarit dhe kohën që duhet për të reaguar, pasi nxit rritjen e hipokampusit. Sipas studimeve të bëra mbi kafshët, përbërësi i mrekullueshëm resveratrol mund të rritë 30 për qind furnizimin me gjak të kafkës, kështu që muret arteriale mbrohen nga tjegullat penguese. Dhe yndyrat e monongopura (yndyrnat e mira) ndihmojnë në zvogëlimin e nivelit të yndyrave të këqija dhe kolesterolit që përfundojnë në gjak. Bonus: studimet tregojnë se yndyrat e monongopura ulin presionin e gjakut, përmirësojnë nivelin e kolesterolit në gjak dhe zvogëlojnë rrezikun e goditjes në tru dhe sulmit në zemër.
Ushqim për koka të ndritura
Verë e kuqe dhe lëng rrushi (resvaratrol); avokado, arra dhe vaj ulliri (yndyrna të pangopura).
Shkëndijë e neuroneve të reja
Disa lëndë ushqyese stimulojnë sekretimin e një proteine të quajtur faktori neurotrofik i trurit. Prania më e madhe e proteinave jo vetëm që do të fshijë efektet e plakjes, por do të rinovojë me të vërtetë trurin duke prodhuar neurone të reja. Edhe pse studiuesit janë ende të pasigurt se si funksionon ky reaksion zinxhir, sytë e tyre janë të përqendruar te komponenti i kolinës – blloku ndërtues i neurotransmetuesit kritik, acetilkolina, i cili ndihmon trurin të transmetojë mesazhe. Një stimulues tjetër i mundshëm i faktorit neurotrofik të trurit është pigmenti bimor antocian. Një studim zbuloi se konsumimi i lëngut të boronicës në vetëm 12 javë çoi në përmirësimin e kapacitetit të kujtesës. Studimet e kafshëve mbështesin gjithashtu lidhjen midis antocianeve dhe rritjes së mprehtësisë mendore.
Ushqim për koka të ndritura
E verdha e vezës, mishi i viçit, pulës dhe mëlçisë (kolinë); frutat blu të errët ose vjollcë si ribesi i kuq, boronica, kumbulla të thata, qershitë (antocianin).
SUPLEMENTET PËR KOKA TË NDRITURA
Këto tre janë më të lehta për t’u gjetur në formën e një suplement dhe nuk ka asnjë mjek që t’ju ndalojë!
Spirulina: Studimet tregojnë se algat blu-jeshile duhet të përdoren si një ndërhyrje terapeutike në plakjen e trurit. Ka një efekt në sistemin nervor qendror kundër stresit oksidativ dhe inflamacionit, të cilat ndodhin si pasojë e plakjes së trurit. Ndihmon trurin të rigjenerohet pas lëndimeve ose ndryshimeve neurodegjenerative.
Acidi alfa-lipoik: Një sërë studimesh kanë treguar se acidet yndyrore mund të rivendosin funksionin mitokondrial, i cili gradualisht dobësohet me procesin e plakjes, duke përmirësuar kështu kujtesën dhe funksionin njohës.
Acidi dokosaheksaenoik DHA: 60 për qind e trurit përbëhet nga yndyra dhe DHA është acidi yndyror omega-3 më i rëndësishëm në membranat qelizore të trurit. Studimet tregojnë se DHA-ja ndihmon në reduktimin e inflamacionit, stimulimin e rrjedhjes së gjakut në tru dhe rigjenerimin e qelizave të reja të trurit.