Mishi i pulës përballë vezëve

Mishi i pulës përballë vezëve

Cili kryeson listën ushqyese?

 

 

MISHI I PULËS   Vezët
35.9 kg mish pule dhe 14.3 kg biftek pule është sasia mesatare vjetore e konsumit të një familje maqedonase.  

përb.

724 vezë është konsumi mesatar vjetor i vezëve në një familje maqedonase.
 

Mishi i pulës është i pasur me acide yndyrore omega-3 që përmirësojnë kapacitetin optimal të zemrës, mushkërive dhe muskujve për të përdorur oksigjenin në mënyrë efektive gjatë ushtrimeve.

 

 

 

 

Çfarë thotë shkenca?

 

Një studim nga Universiteti Illinois zbuloi se nivelet e larta të luteinës në verdhëzën e vezës veprojnë në mënyrë mbrojtëse gjatë periudhave të para të demencës. Studimi i Harvardit lidhi të njëjtin përbërës me një rrezik të zvogëluar të dëmtimit të shikimit në moshën e pjekur.

 

Mishi i pulës është një burim i njohur i proteinave që është thelbësore për rritjen e muskujve – 100 g mish pule përmban 31 g proteina dhe vetëm 3.6 g yndyrë (vetëm nëse shmangni ngrënien e lëkurës), dhe gjithashtu përmban shumë selen – një mineral i cili lidhet me humbjen e dhjamit.

 

 

 

 

Të mirat në ato

 

Dy vezë të mëdha do t’ju ofrojnë 12 gram proteina, gjë që i bën ata një vakt të shkëlqyeshëm pas stërvitjes, por vezët gjithashtu përmbajnë pothuajse dy herë më shumë riboflavinë – ka efekte anti-kancer – dhe vitamina B12 – rrit funksionimin e trurit – në krahasim me mishin .

 

Kurdoherë që keni mundësi, blini mish pule nga fshati, sepse pulat që nuk rriten në fermë, por lëshohen lirshëm në oborr, janë më të pasura me vitaminë E dhe kanë 50% më pak yndyrë.

 

 

 

E keqja në ato

 

Vezët përmbajnë pothuajse të njëjtën sasi yndyre si proteina dhe janë një burim i kolesterolit. Por nuk është e vërtetë që duhet të hani maksimumi 4 vezë në javë. Kolesteroli në ushqim ka shumë pak efekt në kolesterolin në gjak – yndyrnat e ngopura janë ato që duhet t’ju trembin, kështu që në vend të skuqur, hani vezë të ziera.

 

“Mishi i errët i pulës është shumë më e pasur me lëndë ushqyese. Kofshët dhe krahët përmbajnë pak më shumë hekur dhe zink. Por hani mish të errët dhe më të bardhë për të marrë një përzierje ushqyese, ”këshillon Rick Miller, një dietolog klinik dhe sportiv.

 

 

Mendimi i ekspertit

 

“Vezët janë një burim i pasur i kolinës – një lëndë ushqyese pak e njohur që është e mirë për shëndetin e trurit dhe sistemit nervor. “Për shkak se janë të pasura me vitamina B12 dhe B6, vezët ndihmojnë në çlirimin e energjisë nga ushqimi”, tha Rhiannon Lambert, një nutricionist.

 

Sidoqoftë, veza është e para!

Ata që nuk hanë mish do ta pëlqejnë këtë – vezët kanë një profil ushqyes shumë më të lartë, prandaj konsiderohen si multivitamina që stimulojnë trurin dhe muskujt në të njëjtën kohë.