Kombinimi i duhur i lëndëve ushqyese dhe mënyra se si mund të përmirësojë aftësinë tuaj për t’u stërvitur. Filloni me atë që dëshironi të arrini me trupin tuaj, mësoni se çfarë të hani dhe bëni pazar.
Çfarë doni të përmirësoni sot?
ENERGJIA
Vitaminat B (orizi, spinaqi, peshku, vezët)
Të nevojshme për metabolizmin energjetik – ato djegin karbohidratet gjë që krijon glukozë.
Magnezi (arra, soja, thjerrëzat, marule)
E nevojshme për metabolizmin e energjisë dhe funksionimin e duhur të muskujve, nervave, zemrës dhe gjëndrave që sekretojnë hormonet.
Hekuri (mëlçia, fasulet, spinaqi, kivi)
E nevojshme për energjinë dhe transportin e oksigjenit në qeliza.
Biotin – B7 (djathi, bajamet, brokoli, patatet)
Sintetizon proteinat, karbohidratet dhe acidet yndyrore, e cila siguron energji për qelizat nervore.
QËNDRUESHMËRIA
Kalium (аvokado, ton, kërpudha, patëllxhan)
Djersitja nënkupton humbjen e shpejtë të kaliumit të nevojshëm për muskujt dhe krijimin e një rezervë energjie.
CLA – Acid yndyror i konjuguar (vaj kokosi, gjalpi, mishi organik, qumështi organik)
Ai zbërthen yndyrat që merren me vakt, përshpejton ndarjen e yndyrave në njësi yndyrore, zvogëlon numrin e njësive të yndyrës.
L-Karnitin (mishi i lopës, mishi i derrit, qumështi, peshku)
Aminoacidi përgjegjës për prishjen e yndyrave dhe dhjamit.
Ushqime me indeks të ulët të glukozës (orizi i kaftë, lajthitë, elbi, soja)
Për të kursyer energji, sepse ngadalësojnë djegien e karbohidrateve.
SHPEJTËSIA/FUQIA
Proteinat (soja, perimet, vezët, peshku)
Blloku themelor ndërtues i indeve; burim energjie.
Koenzima Q10 (sardele, mish i derrit, dreri, skumbri)
Merr pjesë në prodhimin e energjisë sepse ndodhet në mitokondri – të cilat prodhojnë energji për trupin gjatë gjithë jetës.
Kreatina ( mishi i qengjit, salmoni, vaji i peshkut, mishi i viçit)
Ai transporton energji në të gjithë muskujt në trup, duke i bërë ata më të fortë dhe më të mëdhenj.
L-arginina (ton, pulë, panxhar, karavidhe)
E nevojshme për rritjen normale të muskujve, përmirëson funksionin e sistemit imunitar, merr pjesë në shërimin e plagëve dhe metabolizmin e proteinave dhe yndyrave.
RIKUPERIMI
Antioksidantë (çaj jeshil, grejpfrut, midhje, çokollatë e errët)
Ato mbrojnë qelizat nga radikalet e lira të dëmshme, duke zvogëluar kështu rrezikun e kancerit.
Acidet yndyrore esenciale (vajrat vegjetale me presion të ftohtë, fara e lirit, peshku, misri)
Thelbësore për qelizat e shëndetshme dhe funksionimin normal të trurit, thelbësore për atletët për të parandaluar mpiksjen e gjakut.
Glutamina (qumësht, fasule, derri, djathë dele)
Aminoacidi i detyrueshëm për sëmundje, lëndime dhe infeksione bakteriale. Mbron qelizat dhe merr pjesë në shërimin e indeve.
Zinxhiri i degëzuar i aminoacideve BCAA (djathë, pulë, mish i kuq, bizele)
Aminoacidet përgjegjëse për formimin e proteinave, indeve të muskujve si dhe për rritjen e metabolizmit të yndyrës në trup.