A jeni i lodhur edhe pasi keni fjetur?

A jeni i lodhur edhe pasi keni fjetur?

Ju mund të jeni duke fjetur në pozë të gabuar.

Pothuajse 80% e njerëzve përballen me pagjumësi disa herë në muaj, ndërsa 23% janë zgjuar çdo natë. Gjysma e njerëzve në botë zgjohen pa gjumë, të lodhur, të hutuar në mendje, dhe kjo rrit rrezikun e diabetit dhe depresionit. Gjumi është një domosdoshmëri për shëndetin e përgjithshëm të një personi, por gjumi më kot për tetë orë nëse fle me duar nën kokë për gjithë atë kohë.
Fjetja në pozicionin e gabuar çon në ngërçe muskujsh, pakësim të qarkullimit, dhimbje kockash, makthe dhe një sërë problemesh të tjera shëndetësore.Kur fle mjaftueshëm, në një dyshek të përshtatshëm, në krevat të pastër dhe në pozimin e duhur, ëndrra duket terapeutike.

Nëse ke….

ACIDE NË STOMAK

Shtrihu në anën e majtë – Sipas mënyrës se si vendosen organet, të flesh në të majtë do të thotë më pak presion mbi sfinkterin e ulët të ezofagut,—thotë specialistja e gjumit, Priyanka Jadav, nga Qendra e Gjumit për Jetën në Nju Xhersi. (Sfinkteri është në thelb dera nëpër të cilën kalon ushqimi gjatë rrugës për në bark. Shtrihu në anën e majtë duke pushuar me duart e tendosura përpara teje. Ulini gjunjët me butësi dhe ngrini këmbët drejt drejt, në një gjysmë-fetus. Nëse digjesh shumë, shtrihu në shpinë dhe përdor disa jastëk për të ngritur kokën dhe kraharorin. Ose ngrije dyshekun në kokë për disa centimetra duke përdorur jastëk ose një batanije të mbështjellur në rrotull.

DHIMBJE NË SHPINË

Shtrihuni mënjanë me mbështetje nën këmbë – Rreth 40% e njerëzve vuajnë nga problemet e shtyllës kurrizore, dhe shumë prej tyre e kanë origjinën ose përkeqësohen për shkak të pozicionimit të dobët gjatë gjumit. Fjetja në një pozë të shtrembëruar për orë të zgjatura mund të rrezikojë elasticitetin e vertebrave. Çelësi është t’i mbajmë vertebrat në një pozë neutrale dhe natyrale të lakuar. Shtrihuni mënjanë dhe tërhiqni gjunjët me kujdes, por do të jeni të kujdesshëm për t’i mbajtur ijët në një vijë të drejtë mbi njëri-tjetrin (nëse një ijë ose gju tendoset në tjetrën, do të ketë një rrotullim të vertebrave lumbare dhe intensitetit të dhimbjes). Vendosni një ose dy jastëk të fortë mes gjunjëve për t’i ndarë këmbët në gjerësinë e ijëve. Shtrijini duart para jush. Ndonëse në fillim poza do të duket e pakëndshme, mos u dorëzo! Të flesh me mbështetje kërkon praktikë.

DHIMBJE SINUSI

Shtrihu mënjanë dhe ngrije kokën – Sa herë që jeni të zënë, qoftë si pasojë e një alergjie, infeksionit të sinusit ose për shkak të një të ftohti të zakonshëm, shmangni gjumin në shpinë. Kur flenë në shpinë, të dy flegrat janë të zëna. Pa dashje do të fillosh të marrësh frymë në gojë gjatë natës, gjë që do të çojë në tharje dhe ngurtësim të mukozës që të mban të mbyllur. Pra shtrihuni në shpinë me një jastëk shtesë nën kokë dhe lejoni të gravitetit për t’ju ndihmuar me kullimin. Mos harro se kur koka është e vendosur lart, duart do të kenë nevojë për mbështetje të mëtejshme, kështu që shtrëngoni një jastëk. Vendosini këmbët në një pozë të rehatshme dhe paksa të lakuar.

DHIMBJE NË SHPATULL

Rri mënjanë duke përqafuar vetveten – Dhimbja e shpatullave është për shkak të shumë shkaqeve, por më shpesh ndodh si rezultat i gjumit të mprehtë mënjanë. Nuk është një gabim ortografik, ju lexoni mirë, të fjeturit mënjanë mund të shkaktojë dhe të eliminojë dhimbjet e shpatullave. Sa herë që e vendosni dorën e poshtme nën kokë, e keni gabim, sepse kështu shtypni nervat që kontrollon lëvizjen e shpatullave, krahëve dhe pëllëmbëve. Është si të flesh me një peshë prej 4 kg, sigurisht që do t’i shterojë nervat. Së pari, mos fli në anën e sëmurë. Shtrihuni në anën që dhemb më pak me këmbët pak të përkulur. Shtrije dorën e poshtme drejt, para teje, vendos mbi të një jastëk dhe përqafojeni me ndihmën e dorës tjetër duke e ngjitur në kraharor. Nëse keni edhe dhimbje në shpinë, përpiquni t’i mbani këmbët tamam mbi njëra-tjetrën (për të parandaluar që njëra të mos tendoset në tjetrën, vendosni një jastëk midis kofshëve). Nëse ju dhembin të dyja shpatullat, shtrihuni në shpinë dhe shtrini duart mënjanë.

PMS DHIMBJE

Shtrihu në shpinë – Nëse shtriheni mënjanë, graviteti do të veprojë si një peshë mbi gjoksin tashmë zë ndjeshëm, nëse shtriheni në stomak pesha juaj do të pasqyrohet si presion mbi mitër duke shkaktuar ngërçe të tjera. Prandaj shtrihuni në shpinë, vendosni një jastëk poshtë gjunjëve që pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore të qëndrojë drejt. Shtrijini duart mënjanë. Nëse dhimbja nuk ndalen, vendosni një jastëk tjetër poshtë gjunjëve për të siguruar një mbështetje më të mirë për trupin.

NOFULLA TË MPIRA

Shtrihu në shpinë dhe mbaje kokën drejt – Kërcitja me dhëmbë gjatë natës (bruksizmi) është një gjendje gjenetike me të cilën përballen 8% e të rriturve. Ajo shoqërohet me stresin, ankthin ose pagjumësinë. Përveç dhimbjes së nofullës, kërcitjes së dhëmbëve, bruksizmi mund të ndryshojë edhe formën e fytyrës. Nëse mendoni se kërcit dhëmbët gjatë natës, shtrihuni në shpinë me fytyrën që tregon në tavan. Kjo do të lejojë që nofulla e poshtme të bjerë në një pozicion natyral, dhe muskujt e fytyrës do të qetësohen. Për të zvogëluar shanset për t’u larguar gjatë natës, mbajini duart drejt nga trupi (njerëzit shpesh me nënvetëdije kthehen në dorën e trkurur).

QAFË TË MPIRË

Shtrihu në shpinë – Këto jastëk të hollë si gjethe nuk të vlejnë fare, sidomos jo në një situatë të tillë. Jastëku që pozicionon kokën në një rënie poshtë ose lart shtyp vertebrat cervikal (të qafës) dhe muskujt e qafës, duke shkaktuar dhimbje – veçanërisht nëse shtriheni mënjanë ose në stomak. Shumë njerëz me dhembje qafe përfitojnë nga fjetja në shpinë me qafën e vendosur në një pozicion asnjanës (lexo: drejt), që do të thotë se ke nevojë për një jastëk që do ta sigurojë atë. Mbajini duart të relaksuara mënjanë, pranë trupit, mos i lejoni të përfundojnë nën kokë. Nëse është dhimbje serioze ose hernie diskus, ju nuk keni nevojë fare për një jastëk, por një dyshek të fortë shpatullash për të drejtuar qafën.

DHIMBJE NË IJE

Shtrihu në shpinë – Duke fjetur mënjanë, i shtohet presioni i legenit. Të flesh në shpinë do të thotë të pushosh për ijët nga stresi i vazhdueshëm, si ecja dhe ulja. Nëse ndihesh mirë, vëre një jastëk nën gjunjë si një mbështetje tjetër.

Nuk keni thimbje? Pastaj, fli mënjanë.

Krijo një zakon për të fjetur mënjanë në një pozë gjysmë-fetusi:

  • Zgjidhni një anë, trkurni gjunjët dhe ngrini këmbët deri afër kraharorit.
  • Vendosni një jast[k midis gjunjëve për të lehtësuar çdo presion në shpinë.
  • Duart janë para teje, pak të përkulura në bërryla. Nëse nuk jeni rehat, është në rregull të ktheheni në pozë të rehatshme, thjesht përpiquni të shmangni më problematiken: gjumin në stomak.
  • 22% e njerëzve favorizojnë gjumin në stomak, edhe pse mund të shkaktojë shtrembërimin e vertebrave të qafës së mitrës dhe të shpatullave.
  • Gjithashtu, fytyra e zhytur në një jastëk gjithë natën është një shkak i shkëlqyer për parqitjne puçrave dhe riprodhimin e akneve.