AGJERIMET NË FUNKSION TË SHËNDETIT TONË

AGJERIMET NË FUNKSION TË SHËNDETIT TONË

Gëzohem që unë shkruaj për diçka që për   mua është shumë me rëndësi, thjeshtë kjo është mënyra se si unë e jetojë jetën time më shumë se 20 vite.Unë jamë besimtar, por këtë tekst do ta shkruaj nga këndvështrimit nutricionist-konsulent se sa ditët e agjerimit kontribuan në shëndetin tim fizik dhe mental.Një fjalë e urtë thotë:„Në trup të dhëndoshshpirt i shëndosh“, kurse këtë pa dyshim e ndjek secili që praktikon agjerimin një kohë më të gjatë.Përvojën time dua ta bashkëndajë dhe dua të jetë inspiruese për secilin që dëshiron ta përmirësonë shëndetine tij fizik dhe atë mental.

Kur fillon të agjëroj për së pari herë, para pothuaj 20 viteve, vetëm për disa ditë e ndjeva ndryshimin në trupin tim.Kapsllëku i cili më lodhte me ditë, u rregullua plotësisht, u stabilizua edhe shtypja e gjakut, madje edhe dhimbjet reumatike në gju dhe shpatull u stabilizuan.

Te të gjithë religjionet ekzistojnë agjerime me kohëzgjatje të caktuara, kurse njohuritë bashkëkohore shkencore tregojnë se agjerimet janë shumë ngushtë të lidhur me konsumin e ushqimit të shëndetshëm.

Përse është kjo kështu?

Gjatë kohës së agjerimeve, ushqimi me prejardhje nga kafshët largohet, por te disa agjerime lejoihet konsumi i peshkut dhe frutat e detit.Në një mënyrë të caktuar, gjatë kohës së agjerimit anojmë ka ushqimi vegjerteran, por madj edhe ka ushqimi bimor (pa peshk).Mu ky moment don të thotë gjetja e mënyrës së shëndoshë të ushqyerjes. Konsumohet ushqim me prejardhje bimore e cila ka enzime, shumë fibra bimore dhe me këtë nxitet procesi i pastrimit të trupit, gjegjësisht detoksikimi. Përshpejtohet metabolizmi, por në disa ditë të para   të agjerimit të ndjehet edhe reagime të vogla të pakëndshme nga detoksikimi si shtytje për vjellje, kokëdhimbje, diare, por madje edhe dhimbje në fyt dhe ndoshta temepraturë të rritur trupore, alergji dhe të tjera.Por kjo nuk zgjat shumë, prandaj mos u shqetësoni dhe lejoni që trupit të pastrohet. Përdisa ditë do të ndjeheni shumë mirë me energji të mirë.

Gabimet më të shpeshta gjatë agjerimit

Fatkeqsisht, shumë shpesh njerëzit gjatë agjerimit kur ushqimin pa yndyrëe reduktojnë në bukë të bardhë, ushqime të bardha, sheqer, ëmbëlsira, shprisha, shumë lëngje të gazuar dhe jo të gazuar, marmelatë, margarin, gjalp bimor, djath bimor, kurse këto përmbajnë yndyrërat shumë më të këqija– transmastet.Shumë shpesh dëgjoj:„Ja, unë agjeroj dhe prap kanë yndyrë të lartënë gjak“. Ky lloj i agjerimit është i gabuar. Me këtë lloj të agjerimit, me ushqim shumë të përpunuar, nuk ka asnjë dobi për trupin tonë, por rezulton edhe në rritjen e peshës trupore, mgushtimin e enëve të gjakut, rrite të shtypjes së gjakut, prishje të punës së sistemit digjestiv etj.,pra në vend të detoksikimit shkojmë plotësisht në drejtim të kundërt– në drejtim të intoksimit.
Gjatë agjerimit, nuk duhet të konsumohet asnjë yndyrë nga e hëna deri të premten. Prandaj ky moment shumë kontribon për pastrimin e fortë të trupit nga helmet. Ushqimi përgatitet në ujë–kjo është mënyra më emirë për përgatitjen e ushqimit. Atëherë trupi fillon ta liroj sasinë e tepërt të yndyrërave dhe të detoksikohet.

Sa duhet të ushqehemi në mënyrë të duhur gjatë agjerimit?

Në korniza të agjerimit,   ushqimi duhet të jetë i pasur me shumë ujë, perime dhe pemë të freskëta.Ky është ai ushqim që cilin natyra na e jep, kurse ne e kemi harruar në margjina. Pikërisht ky është ushqimi i cili e furnizon trupin tonë me shumë enzime të cilët janë përgjegjëse për funksionimin e drejtë deri në 25000 procese biokimike në trupin tonë.Poashtu, me ushqimin e freskët rregullohet edhe   parazpesha e pH,gjegjësisht parazpesha e acideve bazike.Prandaj, ushqimi i freskët duhet të jetë përditshmëri gjatë agjerimeve, por edhe pas tyre.

Shumë shpesh gjatë agjerimeve të parashtrohet pyetja: nga ku do të furnizohet trupi jonë me proteine kur nuk konsumohet mish, vezë dhe produkte qumështore?

Proteinat përbëhen   nga 23njësi përbërëse– aminoacide.Tetë prej tyre janë esenciale dhe kryesisht i konsumojmë me anë ushqimit. Kurse ata, normalisht gjendet në ushqimin me prejardhje bimore.

Që të kemi aminoacide esenciale të mjaftueshme nga ushqimi gjatë agjerimit të cilat sintetizohen në proteina, mirë është që të kombinohen bishtajat (fasulja, thjerrzat,, bizelja,borania, nauti) me drithra integral, si orizi integral, meli, hejda, misri, tërshëraetj.D-r. Patrik Holford, një nga emrat më të njorhur në fushën e hutricionizmit, thotë se sinergjia e aminoacideve nga bishtatjat dhe drithrat jep proteine cilësore, më të plota se sa ato të mishit.Për ndryshe, me protena furnizohemi edhe me anë të farave të thata, kokrrave, të cilat duhet të konsumohen me sasi mesatare–rreth   30-50 g në ditë.Shumë është e shëndetshme të konsumojmë edhe llastarët që janë të pasura me aminoacide, minerale, vitamina, enzime dhe energji të fuqishme biogjene. Llastarëtmund të mbinë nga faratr=, kokërrat, bishtajat,drithratdhe të përdorensi shtesë në sallatë ose në lëngje të blenduara të freskëta.Pra, trupi jonë nuk do të ketë mungesë të proteinave   në ushqim nëse ushqehemi siç duhet gjatë kohës së agjerimit.
Duhet të theksojmë se me praninë me ujit dhe   ushqimit të freskët çdo ditë, gjatë agjerimit i kthejmë instiktet natyrore ndaj ushqimit të duhur.Ushqimi i freskët është pastrues dhe në të njejtën kohë edhe furnizues i të ashtuquajturës energji bioaktive në trupin tuaj. Që ta rrisim konsumin e ushqimit të freskët, gjatë kohës së agjerimit do të ishte mirë të bëjmë lëngje të freskëta të shtrydhura dhe të blenduara nga pemët, por edhe perimet.Në këto lëgje të shtohet edhe llastarë edhe fara, që të fitohet bombë e vërtetë energjetike. Me konsumin e këtyre lëngjeve dhe me konsuminn e sasis së mjaftueshme të pemëve të thata dhe trë freskëta, e reduktojmë nevojën për ushqime të ëmbla e cila është plotë me sheqer dhe miell të bardhë.
Ushqeheni shëndetshëm me miell integral ose me bukë integrale   të bërë nga llastarët.Shmangnibrumet e pjekura dhe shprishat. Kokoshkat janë shprisha të shkëlqyera dhe të shëndetshme për orët e mbrëmjes (mund të bëhen edhe pa vaj në aparate special të cilat nuk janë të shtrenjta).Ëmbëlsirat e shëndetshme si ato formë të rrumbullakët, të përbërëa nga ara të grira, kokosi, pemët e   thata të grira dhe lëng protokalli të shtrydhur.Mund të bëni edhe   ashurenga gruri i zijer ose nga drithrat tjera,të cilat do t’i ëmbëlsoni mepelteose mjaltë, do të shtoni kokërra të thyera, pemë të thata, të grirë të freskët.Sutliaçi është ëmbëlsirë e shkëlqyer, por   e ëmbëlsoni me mjaltë, pelteose me ëmbëlsues tjetër të shëndetshëm.

Kujdes pas agjerimit.Mos të teprohet menjëherë me shumë ushqim me prejardhje nga kafshët. Dita të fillohet me ujë dhe pemë, kurse dreka dopmosdoshmërisht të shoqërohet me sallatë të freskët e cila do të ndihmonë metabolizmin me proteinat me prejardhje nga kafshët.
Këshillë nga tzemra:mundohuni që të agjeronime shumë ushqim natyror, por edhe me shumë dashuri dhe durim, dhe rezultatet dotë jenë: lehtësim në trup, gjumë të mirë, çlirim nga shumë dhimbje, i kënaqur me vetveten, vetëvesim të rritur, etj.

Kon.i Cer. Nutric.
Cveta Dineva