Cili është ndryshimi midis …

Cili është ndryshimi midis …

Në dukje të njëjtat produkte që shihni në tregje fshehin dallimet kryesore të rëndësishme për shëndetin tuaj

Rrushi i zi vs. rrushi i bardhëгрозје

Lëvorja e rrushit të zi është e pasur me fenole, antioksidantë që shkatërrojnë radikalet e lira të dëmshme në trup – shkaktarë të tumorit. Ato mbrojnë enët e gjakut nga arterioskleroza dhe kështu zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Rrushi i bardhë ka një vlerë shumë të ngjashme energjetike me atë të rrushit të zi, por përmban më pak kalium dhe kalcium dhe është më i varfër me fenole.

Kos pa yndyrë vs. kos me shumë yndyrë

Të dyja përmbajnë kalcium, vitaminë D, vitaminë A të cilat i mbajnë kockat të forta. Por yndyrnat e pangopura në kosin e thjeshtë në kombinim me ushqime të tjera yndyrore mund të çojnë në bllokimin e arterieve, shtim në peshë dhe kolesterol. Tre vakte të bazuara në kos pa yndyrë do të thotë humbje prej 25% më shumë peshë dhe 60% më shumë masë trupore. Njerëzit që pinë kos humbin 81% më shumë yndyrëna nga barku.

Bukë e bardhë vs. bukë e zezëлеб

Të gjitha lëndët ushqyese në grurë gjenden në lëvore dhe në kërcell. Në miell të bardhë ato hiqen dhe përmban vetëm pjesën e mesme të kokrrës, pra vetëm niseshten, gjë që nuk ndodh me miellin e zi. Buka e zezë përmban më shumë fibra, kalcium, magnez sesa buka e bardhë. Fibrat në elb dhe tërshërë zvogëlojnë sasinë e insulinës dhe kolesterolit të keq.

Ullinjtë e zi vs. ullinjtë jeshil

Përbërja ushqyese e ullinjve të gjelbër dhe të zi është pothuajse identike, ndryshimi më i madh ushqyes është në praninë e natriumit – ullinjtë e gjelbër përmbajnë pothuajse 2 herë më shumë natrium sesa të ullinjtë e zi. 5 ullinj të zi përmbajnë nga 115 deri në 125 mg natrium ose 8% të dozës së rekomanduar. E njëjta sasi ullinjve të gjelbër përmbajnë 218 deri 360 mg natrium ose 14 deri në 24% të dozës së rekomanduar.

Fasule të bardha vs. fasule të kuqeграв

Fasulet janë një perime me një përbërje ideale ushqyese, sepse ato përmbajnë proteina që përmbajnë të gjitha aminoacidet e nevojshme. Zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit dhe zvogëlon rritjen e tumorit. Ka një efekt shërues si në kancerin e zorrës së trashë ashtu edhe në atë të prostatës. Por fasulet e kuqe përmbajnë pothuajse 10 herë më shumë hekur, vitaminë E dhe acid folik, 6 herë më shumë kalium dhe 4 herë më shumë kalcium.