Obeziteti (Obesitas)

Obeziteti (Obesitas)

Obeziteti është një gjendje e akumulimit të tepërt të depozitave të yndyrës në trup. Tek meshkujt, përqindja mesatare e yndyrës në trup është 15-20% e peshës totale trupore, ndërsa tek femrat ajo përqindje është 25-30%. Përqindja e indit dhjamor në trup rritet kur futen në trup më shumë kalori sesa shpenzohen. Me një rritje të peshës trupore, kryesisht rritet madhësia dhe më pas numri i qelizave yndyrore.
Për shfaqjen e obezitetit, fajtori kryesor është dieta, marrja e madhe e sheqernave dhe yndyrave të tipit industrial, si dhe mënyra e jetesës sedentare, pra qëndrimi në pjesën më të madhe të kohës pa aktivitet fizik. Në zhvillimin e obezitetit ndikon edhe predispozita gjenetike, por faktori më domethënës është marrja e tepërt e ushqimit.
Obeziteti mund të ndahet në llojin android (lloji qendror i obezitetit në të cilin indet dhjamore grumbullohen në bark dhe gjoks) dhe lloji gjinekoid (në të cilin indet dhjamore grumbullohen në krahë dhe këmbë). Lloji i obezitetit android është dukshëm më i rrezikshëm për shëndetin e njeriut sesa lloji tjetër.
Obeziteti shfaqet dhe lidhet ngushtë me sëmundje dhe sindroma të tjera, si hipotiroidizmi, sindroma e Kushingut, insulinoma, sindroma e vezores policistike, sindroma Prader-Willi, përdorimi i kontraceptivëve oralë, çrregullimet e të ngrënit, hipogonadizmi, pseudohipoparatiroidizmi etj.
Obeziteti, një nga problemet më të rëndësishme të shëndetit publik të shoqërisë së sotme, pranohet globalisht si një faktor rreziku i rëndësishëm i modifikueshëm për sëmundjet kronike si në vendet e zhvilluara ashtu edhe në ato të pazhvilluara. Statistikat tregojnë se obeziteti është gjithnjë e më i zakonshëm në vendet e zhvilluara, ku përqindjet janë të larta – deri në 35% e grave dhe 31% e burrave mbi moshën 19 vjeç janë mbipeshë ose obezë. Obeziteti prek të gjitha racat në mënyrë të barabartë, por ka disa grupe etnike që preken më shpesh se të tjerët (anëtarët e popullsisë së zezë dhe hispanike, disa anëtarë të fiseve indiane të Amerikës së Veriut, etj.). Burrat janë të prekur nga obeziteti po aq sa edhe gratë.

Kush është në rrezik nga obeziteti?

Një përzierje komplekse faktorësh mund të rrisë rrezikun e një personi për obezitet.
• Gjenetika
Disa njerëz kanë gjene që e bëjnë të vështirë për ta të humbin peshë.Ashtu si me sëmundjet e tjera kronike, obeziteti rezulton nga ndërveprimi midis predispozicionit gjenetik të një individi ndaj shtimit të peshës dhe ndikimeve mjedisore.
• Mjedisi dhe komuniteti

Mjedisi juaj në shtëpi, në shkollë dhe në komunitetin tuaj mund të ndikojë se si dhe çfarë hani dhe sa aktiv jeni.

• Psikologjike dhe faktorë të tjerë
Depresioni ndonjëherë mund të çojë në shtim në peshë, pasi disa njerëz mund t’i drejtohen ushqimit për rehati emocionale. Disa antidepresantë gjithashtu mund të rrisin rrezikun e shtimit në peshë.
Lënia e duhanit është gjithmonë një gjë e mirë, por lënia gjithashtu mund të çojë në shtim në peshë. Në disa njerëz, mund të çojë në shtim të tepërt në peshë nga një burim i besueshëm. Për këtë arsye, është e rëndësishme të përqendroheni në dietë dhe stërvitje gjatë lënies së duhanit, të paktën pas periudhës fillestare të tërheqjes.
Medikamentet, të tilla si steroidet ose pilulat e kontrollit të lindjes, gjithashtu mund të rrisin rrezikun e shtimit të peshës.

Çfarë e shkakton obezitetin dhe mbipeshën?

Shkaku kryesor i obezitetit dhe mbipeshës është çekuilibri i energjisë midis kalorive të konsumuara dhe kalorive të shpenzuara.

Në nivel global, ekzistojnë shkaqet e mëposhtme të obezitetit dhe mbipeshës:

• rritja e marrjes së ushqimeve të pasura me energji me yndyrna dhe sheqerna
• një rritje në pasivitetin fizik për shkak të natyrës gjithnjë e më të madhe të qëndrimit ulur në vendet e punës, llojeve të ndryshme të transportit dhe rritjes së urbanizimit.

Si manifestohet obeziteti?

Obeziteti është zakonisht shumë i dukshëm, me praninë e dukshme të depozitave të yndyrës në pjesë të caktuara të trupit. Por është një faktor i fuqishëm rreziku për diabetin e tipit II dhe dislipideminë, duke nxitur zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës dhe inflamacionit, të cilat çojnë në rregullimin e dëmtuar të glukozës. Sekretimi i dëmtuar i insulinës rezulton në ulje të niveleve të insulinës. Zvogëlimi i sinjalizimit në hipotalamus çon në rritjen e marrjes së ushqimit dhe rritjen e peshës trupore, më pas në uljen e frenimit të prodhimit hepatik të glukozës, uljen e përdorimit të glukozës muskulore dhe rritjen e lipolizës, duke çuar në rritjen e çlirimit të acideve yndyrore të pangopura, glicerinës, hormoneve, citokineve pro-inflamatore dhe faktorë të tjerë për zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës, mungesës së qelizave beta dhe diabetit mellitus të tipit 2.
Tek personat mbipeshë mund të ndodhë rritje e presionit të gjakut (hipertension), sëmundje koronare, arteriosklerozë me manifestime periferike dhe shpesh ndodh goditje cerebrovaskulare (goditje në tru).
Sëmundje të tjera të mundshme shoqëruese janë: kolecistiti (inflamacioni i fshikëzës së tëmthit), kolelitiaza (prania e gurëve në fshikëz e tëmthit), mëlçia dhjamore (steatoza hepatike) dhe ezofagiti refluks.
Apnea obstruktive e gjumit shfaqet dukshëm më shpesh te njerëzit obezë sesa te njerëzit me peshë normale. Trashja është shpesh shkaku i depresionit me socializim joadekuat, pastaj osteoartriti dhe hernia diskale, dhe shpesh ndodhin cikle anovuluese, pubertet i parakohshëm dhe infertilitet, ënjtje të këmbëve me variçe.

Si diagnostikohet obeziteti?

Mjafton një anamnezë me një pyetësor të detajuar ushqimor dhe një ekzaminim objektiv për të vendosur diagnozën dhe për të përcaktuar me siguri shkakun e obezitetit.
Për të qenë në gjendje për të përcaktuar obezitetin, merret parasysh indeksi i masës trupore.
Pesha e tepërt trupore e shkallës së parë ekziston nëse BMI është 25-29,9 kg/m2.
Mbipesha e shkallës 2 (obeziteti) ekziston nëse BMI është 30-39,9 kg/m2.
Mbipesha e shkallës 3 (obeziteti morbid) ekziston nëse BMI është 40 kg/m2.

Si trajtohet obeziteti?

Qasja për trajtimin e obezitetit është multidisiplinare. Duhet të theksohet se humbja e shpejtë e peshës nuk rekomandohet (humbja optimale e peshës është rreth 1 kg në javë).
Zakonisht, qasja për trajtimin e obezitetit është ndryshimi i zakoneve të të ngrënit, shmangia e marrjes së sheqernave dhe yndyrave industriale dhe rritja e marrjes së ushqimeve të pasura me fibra dhe rritja e aktivitetit fizik.
Çrregullimet e të ngrënit kërkojnë një qasje nga një psikolog dhe ndërtimin e shprehive të shëndetshme të të ushqyerit.
Ilaçet e përdorura në trajtimin e obezitetit mund të ndikojnë në uljen e oreksit, të zvogëlojnë përthithjen e substancave në zorrë ose të ndikojnë në metabolizmin e substancave.
Trajtimi kirurgjik konsiderohet në rastet e obezitetit morbid dhe shfaqjes së komplikacioneve afatgjata dhe përfshin bypass-in e stomakut dhe vendosjen e një unaze shtrënguese rreth stomakut, e cila ul vëllimin e tij.

Fatkeqësisht, vazhdimisht e më i madh ështël numri i të rinjve mbipeshë është më i lartë edhe në vendin tonë. Prandaj, për të zgjidhur këtë problem të madh, prindërit, punonjësit e shëndetësisë dhe mësuesit duhet të përfshihen dhe të kenë një pjesëmarrje aktive duke edukuar fëmijët për ushqimin e duhur dhe edukimin për pasojat e obezitetit.
Me një qasje në kohë, le të përpiqemi të kemi një popullsi të shëndetshme.

Rekomandime për reduktimin e mbipeshës dhe obezitetit

Nuk ka kurë të shpejtë për obezitetin. Programet e humbjes së peshës kërkojnë kohë dhe angazhim. Megjithatë, mbipesha dhe obeziteti janë kryesisht të parandalueshme.
Rekomandimet janë:
• kufizimi i marrjes së kalorive që vijnë nga yndyrnat dhe sheqernat totale;
• rritja e marrjes së frutave dhe perimeve, si dhe bishtajore, drithëra dhe arra;
• përfshirja e aktivitetit të rregullt fizik (60 minuta në ditë për fëmijët dhe 150 minuta të shpërndara gjatë javës për të rriturit).
Mos harroni se edhe humbja e asaj që duket si një sasi e vogël peshe, si 3% ose më shumë e peshës fillestare të trupit, dhe mbajtja e saj gjatë gjithë jetës, mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të komplikimeve të lidhura me obezitetin, si diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Obeziteti është i parandalueshëm.