PANXHARI Ushqim ideal për muajt e dimërit

PANXHARI Ushqim ideal për muajt e dimërit

Thuhet se ështënë gjendje për të riparuar shumë gjëra që janë të shkatruara në trup. Me prejardhje nga i detit Mesdhe, ishte e njohur dhe u përdor nga popujt e lashtë për qëllime shëndetësore.Sot ajo konsiderohet si një nga kulturat më të dobishmet dhe më shëruese të pasura me një gamë vërtet të gjerë të elementeve të dobishme. Ushqim ideal për ditët e ftohta dhe të gjata dimri.

Energjike dhe vlera ushqyese

Shiquar nga vlera ushqyese, panxhari është me të vërtet i pasur me elemente të rëndësishme për ushqimin dhe shëndetin. Përbërja mesatare kimike e 100 g të këtij produkti të freskët është: ujë 88 g; proteina 1,5 g; yndyrë 0,1 g; karbohidrate 9,4 g dhe fibra 2,5 g. Vlera e energjisë është vetëm 45 kcal për 100 g pnaxhar të freskët.

Panxhar është një ushqim që tretet lehtë. Ajo përmban pothuajse të gjithë përbërësit minerale: kalium, fosfor, kalcium, magnez, hekur, fluor, squfur, jod, brominë, litium etj. Është e rëndësishme të theksohet se panxhari përmban një sasi të caktuar të kobaltit që merr pjesë në formimin e vitaminës B12. Veçanërisht e rëndësishme është prania e vitaminave B1, B2, B6, C, folatit dhe acidit pantotenik. Një burim i shkëlqyeshëm i folatit (27% nga 100 g për 100 g) dhe një burim i mirë i manganit (16% e konsumit t të rekomanduar ditor prej 100 g), kaliumit (10% e konsumit të rekomanduar ditor prej 100 g) dhe fibrave (11% e konsumit të rekomanduar ditor 100 g).

Vetitë shëruese të panxharit

Panxhari është bar tradicional për leukeminë.Ky perim permban amino acide beatin, e cila ka veti anticancer. Terapia e panxharit, e cila përfshin konsumin e përditshme të lëngut të panxharit ose panxharit të papërpunuar, ka një ndikim pozitiv kundër leukemisë dhe shumë llojeve të tjera të kancerit.Panxhari është plot me antioksidantë që mbrojnë trupin nga plakja e parakohshme dhe ndihmon në luftimin e shumë sëmundjeve

Fibrat e përfshira në panxhar mund të zvogëlojnë nivelin e kolesterolit në gjak dhe deri në 40%. Panxhar përdoret si një ndihmë në trajtimin e malaries, sëmundjeve akute fibroze dhe gripit në fazën fillestare, si dhe për rregullimin e shtypjes së gjakut sidomos për shtypjen e ulët të gjakut .Konsumi i rregullt i panxharit mund të parandalojë zhvillimin e venave të zgjeruara.

Edhe pse sasia e hekurit që përmban panxhar nuk është shumë e lartë 

,cilësia e saj është e shquar. Hekuri i panxharit është një pastrues i mirë i toksinave

Panxharja rekomandohet sidomos për gratë shtatzëna për shkak të nivelit të lartë të acidit folik.

Lëngu i panxhar stimulon punën e mëlçisë dhe të tëmthit dhe parandalon kapsllëkun.

Lëngu i panxharit i kombinuar me lëngun e karrotës është një ilaç i shkëlqyeshëm për sëmundjen e artritit, veshkave dhe tëmthit.

Dihet se panxhar mund të ndihmojë në shumë sëmundje të tjera: dhimbje koke, dhimbje dhëmbi, dizenteri, probleme të lëkurës, dhimbje menstruale etj.

Për shkak të përmbajtjes së acidit salicil në trup vepron si anti-inflamator.

Prania e jodit e bën të çmuar në luftën kundër aterosklerozës dhe ngadalësimin e procesit të plakjes.

Bekim për vegjetarianët

Panxhar është një përbërës shumë i rëndësishëm në dietën e vegjetarianëve sepse përmban një sasi të caktuar të kobaltit që përfshihet në formimin e vitaminës B12 e cila është e domosdoshme në formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në mungesë e kësaj vitamine shkaktohet një lloj anemi (anemi pernicioze).Pikërisht për shkak të kësaj, panxhari është një nga barnat më të mira natyrore për trajtimin e anemisë dhe gjakut të dobët.

Panxhari konsumohet më mirë (i renduar) në kombinim me lëng limoni. Nëse dëshironi të përmirësoni shijen e kësaj sallate të përgatitur, ju mund të shtoni karrota të freskëta dhe / ose mollë të thartë. Ju do të habiteni nga shija e këtij kombinimi. 

Lëngu i panxharit ka një vlerë të veçantë dhe është gjithashtu mjaft shëruese, forcon dhe shëron gjithë organizmin, dhe vepron në mënyrë të favorshme në metabolizmin. Është mirë të pini në kombinim me mjaltë dhe limon, gjysmë filxhan tri herë në ditë.

Efekti shërues i panxharit në organizmin e njeriut i kombinuar me çmimin shumë të volitshëm paraqet një begati të vërtetë për shëndetin.

Blerja dhe ruajtja e panxharit 

Rrënja e panxhar është e rrumbullakët ose ovale, të vogla ose të mesme. Ajo duhet të jetë në ngjyrë të kuqe të errët me lëkurë të padëmtuar, strukturë të forte. Sa më i madh të jetë diametri i rrënjëve, mjedisi është i pazhvilluar dhe nuk ka shije të mirë.

Pijet e ziera dhe të pastruara mund të ruhen në një frigorifer deri në 7 ditë, ndërsa i gjithë panxhari ose i copëtuar mund të ruhen në një frigorifer deri në 10 muaj.

Këshilla 

Mos i hedhni gjethet e panxharit. Ato janë të pasura me beta-carotene, acid folik, klorofil, vitaminë C dhe hekur dhe prej tij mund të bëni lëngje të gjelbër ose të përgatiteni si spinaq.