Qiqëra

Qiqëra

Qiqra është perim të cilin akoma nuk e shfrytëzojmë rregullisht, megjithëse është e pasur me fibra, proteina, vitamina dhe minerale. Një filxhan qiqra siguron pothuajse një të tretën e kërkesës ditore të proteinave, kështu që është një zëvendësues i shkëlqyeshëm i mishit. Proteinat e saj janë thelbësore për shëndetin e muskujve, kockave dhe lëkurës. 164 g qiqra përmbajnë 12.5 g fibra, prandaj është ushqimi numër 1 për diabetikët sepse i mbron ata nga inflamacionet. Nivelet e hekurit dhe kalciumit e bëjnë atë vendimtar në parandalimin e osteoporozës. Për të rregulluar presionin e gjakut, konsumoni qiqra të freskëta, sepse vetëm 1 filxhan përmban 474 mg. Konservimi nuk është një opsion për shkak të kripës dhe natriumit të shtuar. Fibrat, kaliumi, vitaminat B, hekuri, magnezi dhe seleni e bëjnë atë një mbrojtës të shkëlqyeshëm të zemrës, por falë antioksidantëve, qiqrat parandalojnë edhe kancerin. Një filxhan qiqra përmban 69.7 mg kolinë, e cila promovon funksionin e trurit dhe funksionimin e sistemit nervor. Është e shkëlqyeshme për përmirësimin e kapacitetit të trurit siç është aftësia për të mësuar, përqendrimi, kujtesa, por gjithashtu përmirëson gjendjen shpirtërore dhe metabolizmin.